Harpuis

Toepassing

Op alle houtsoorten aan schepen, boven de waterlijn, tegen inwateren van het hout en dus tegen verkleuring en rot. Speciaal de rondhouten, zwaarden enz. worden door harpuis uitstekend beschermd.
Voorts juist op plaatsen waar barsten of windscheuren in het hout zijn of daar waar beslag is aangebracht, is geschroefd
of gespijkerd, geeft harpuis een werkelijk goede afdichting, omdat het elastisch blijft.

Harpuis

Gebruiksaanwijzing

Harpuis blijft lange tijd vettig en plastisch. Daarom bij voorkeur niet gebruiken op plaatsen waar men zit. Harpuis dient voor het gebruik iets opgewarmd te worden. Het gemakkelijkst kan men de harpuis in het blik, au bain Marie, al roerend verwarmen tot goed handwarm ( +/- 40graden celsius).
Harpuis droogt langzaam, vooral bij koud weer.
Daarom bij voorkeur aanbrengen in de zomer. Bij volle zon trekt harpuis zeer goed in het hout.
Het hout dient goed droog te zijn en niet behandeld met een afsluitende laag. Mocht het hout zijn voorbehandeld met houtverduurrzamingsmiddel dan is dat niet bezwaarlijk. Eventuele laklagen dienen geheel tot op het hout te worden verwijderd, alvorens men de harpuis gaat toepassen.

Onderhoud

Harpuis kan gedurende vele jaren laag over laag worden aangebracht zonder kans op barsten of bladderen.
Te dikke of vuil geworden lagen worden zonodig weggeschraapt met een stuk glas of schraapstaal. Daarna weer een nieuwe laag aanbrengen.
Door vooral de barsten en windscheuren van de rondhouten goed met harpuis te laten vollopen voorkomt men op perfecte wijze de zo gevreesde rot van binnen uit.
Bij regen of nat worden door buiswater kan harpuis eer wittig of melkachtig gaan uitzien. Dit is voor harpuis normaal,na opdrogen herkrijgt de harpuis weer zijn oorspronkelijke uiterlijk. Ook na jaren blijft harpuis elastisch en behoudt het zijn waterafstotende functie.

Harpuis